Arki on alkanut Utössä.  Veneet hävisivät yhtäkkiä sunnuntaipäivän aikana ja satama pysyi autiona.  Ainoastaan oranssit luotsikutterit päivystivät laiturissa. Voisi kuvitella, ettei jokaisessa veneessä lomaile koululaisia, joiden täytyy päästä kotiin!  Taneli olisi vihdoin ollut halukas lähtemään majakan opaskierrokselle, mutta sitä ei pidetty, koska turistit puuttuivat.  Myös ilmat muuttuivat kertaheitolla.  Tyyni hellesää loppui ja tuuli yltyi.  Vaikka ilma on vielä kohtalaisen lämmintä, kova tuuli kylmentää ilmaa.  Valkoisia lautoja ulkona maalatessani käsiäni rupesi suorastaan nipistämään kylmyydestä.

Kesäasukkaat ovat myös vähentyneet.  Sunnuntain laiva vei heitä mukanaan.  Välillä ehti jo tuntua, että olemme ainoita koko saarella.  Kaupassa onneksi näkee muitakin.  Kauppa on nimittäin lyhentänyt aukioloaikojaan, joten todennäköisyys yhtäaikaiseen asiointiin kasvaa. Ruokia täytyy myös tilata enemmän yksilöllisesti, koska ostajat ovat vähentyneet.

Tänään alkoi myös kauan odotettu koulu.  Se alkoi vasta klo 13, koska yksi kolmesta opettajasta tuli mantereelta käynniltään vasta tänään yhden laivalla.  Jännitystä leijui ilmassa, mutta edes nuorinta ei tarvinnut lähteä saattamaan, vaan kaikki kolme lähtivät keskenään pyörillä.  Myös vanhemmat oli pyydetty kouluun klo 14.30 ja mentyämme jouduimme heti polttopallon pyörteisiin. Sisällä koulussa opettaja kertoi käytännön asioista. Lukujärjestys muodostui aika mutkikkaaksi, kun kaikki kuusi eri luokka-astetta pitää saada oppimaan asiansa.  Lapsia huvitti erityisesti se, että ruotsinkielen alkeistunnilla on pelkästään meidän perheen kolme lasta.  Ja englannin jatkokurssilla puolestaan ovat vain Tuomas ja Hanna.  Historian jakso aloitetaan kuulemma siitä, kun piispa Henrik vieraili Utön majakassa. 

Olivia sai eilen kutsun kesäasukkaan 1-vuotissyntymäpäiville naapuritaloomme.  Hän on tutustunut sankarittaren isosiskoon ja he ovat kovasti leikkineet keskenään.  Ystävätär asuu Ruotsissa ja arvattavasti on ruotsinkielinen.  Lapset leikkivät mm. kenkäkauppaa, toinen myy suomeksi ja toinen ruotsiksi - ingen problem! Ihailtavaa!  Olivia kutsuu "kom, kom!" ja ystävä kutsuu "tule, tule". Syntymäpäivät olivat samaan aikaan kuin me vanhemmat kävimme koulussa.  Hakiessamme Oliviaa kotiin myös meille tarjottiin kakkukahvit.  Minun kieltäni valitettavasti sitoi osaamattomuus aivan toisella tapaa kuin Oliviaa!  Mutta täytyy myöntää, että sanat alkavat löytyä, kun vain keskustelee. 

Ensimmäinen koulumatka alkaa...

153456.jpg

Olivia valmistautuu lähtemään syntymäpäiville - på svenska!

153457.jpg