Oli sovittu, että Taneli lähtee viikonlopuksi koulukaverinsa luokse Aspöseen.  Perhe käy joka viikonloppu kotonaan omalla veneellään tai kovan tuulen vallitessa Eivor-laivalla.  Nyt he olivat lähdössä erään mantereelle matkaavan kyläläisen moottoriveneellä, koska isä jäi töihin Utöseen.  Torstai-iltana tapasimme koululaisten vanhempia vanhempainyhdistyksen kokouksessa ja siellä saimme koko perhe kutsun lähteä perjantaina vierailemaan Aspössä.  Voisimme tulla illalla yhteysaluksella takaisin kotiin. Innostuimme ajatuksesta Hannaa lukuunottamatta. Hänelle järjestettiin yösija ystävättärensä kotoa, sillä Eivor saapuu Utöseen vasta klo 22.30.

Niinpä perjantaina ikkunamme edestä lähti pieni(?) moottorivene kohti Aspötä. Alkumatkan kapeikkojen jälkeen vauhti kiihtyi niin, että purjeveneilyyn tottuneena minulla oli täysi työ pitää naamaa hymyssä.  Vene kulki kuulemma hyvin tasaisesti ja nopeus oli vain 22 solmua. Aallonkorkeuskaan ei ylittänyt metriä.  En välttämättä haluaisi olla kyydissä silloin, kun se kulkee kovaa. Minua ei ihan kamalasti rauhoittanut sekään tieto, että ruorissa oli koko matkan ajan 11-vuotias poika.  Saariston lapsille karttuu vähän erilaisia taitoja kuin kaupunkilaisille! Matka taittui kuitenkin nopeasti ja lapset nauttivat kovasta kyydistä ja pärskeistä. 

Aspön saari eroaa monimuotoisuudessaan paljon Utöstä tai Jurmosta. Löytyy korkeita kallioita ja metsää ja taloja ympäröi vehreät puutarhat. Saaren näkymää hallitsee iso valkoinen kivikirkko, joka on remontoitu aivan uuden veroiseksi 1990- luvulla. Aspössä asuu n. 12 ihmistä ympäri vuoden.  Kesällä siellä käy paljon turisteja joko yhteysaluksella tai veneillä. Isäntäperheemme tekee heille ruokaa ja tarjoaa majoitusta.

Illalla noin puoli yhdeksän Eivor tuli hakemaan meitä ja tuomaan saarelle lukuisia vieraita.  Myös Utöseen oli matkalla paljon ihmisiä, sillä tänään lauantaina täällä pidetään savikiekkoammuntakilpailut. Taneli jäi siis Aspöseen yökylään ja palaa kotiin sunnuntai-iltana.

Aspön satama

203531.jpg 

Saaren luontopolulta löytyi myös köysirata

203532.jpg

Aspön lehmiä

203533.jpg

203609.jpg

203535.jpg