Olen törmännyt täällä olon aikana moniin uskomuksiin tai oikeastaan olen kiinnittänyt niihin huomiota. Useampi ihminen on esim. sanonut, että marraskuu on täällä pahin kuukausi.  Siitä kun selviää, alkaa helpottaa. En ole kuitenkaan kokenut oloa mitenkään masentavana. Mieli on maassa välillä, kun flunssa ei tahdo lähteä pois, kun ei ole vielä lämpöisten kelien jälkeen tottunut kylmään tuuleen. Luonto näyttää kuitenkin parhaita puoliaan.  Haltioidun edelleen auringonlaskun ja-nousun näkemisestä ja täysikuun kohoamisesta taivaanrannan takaa.  Meri kiehtoo ihan eri tavalla, kun myrskyää.  Ulkona voi käyskennellä sateellakin, kun pukee sadeasun päälleen. Sisällä pimeässä voi polttaa kynttilöitä...Pimeä aika ei tunnukaan synkältä, kun oikein tutustuu siihen.  Sen jälkeen voi iloisesti toivottaa tervetulleeksi joulukuun valoineen.

Olen odottanut innolla etukäteen myös joulun viettoa täällä, vaikka moni on kysellyt jäämmekö tänne pyhiksi. Tämähän on aivan ihanteellinen paikka joululle: paljon kynttilöitä, takkatulen loimua ja myrskyn piiskausta ikkunoihin.  Luulisin, että tänne saa luotua helpommin joulun kuin mantereella.  Ainoa ongelma etukäteen lienee pieni uuni, mutta toisaalta olemme pärjänneet sen kanssa tähänkin asti.  Kuusikin on jo luvassa mantereelta.

Eihän kaikki tietenkään ole pelkkää onnelaa täälläkään. Luulen, että elämältä saa aika paljon sitä, mitä  pohjimmiltaan  haluaa.  Olemme lähteneet tänne saadaksemme elämäämme breikin ja mahdollisuuden tutkia, missä mennään ja sitä me nyt sitten teemme.  Onnelaan tulee särö, kun huomaa, ettei toimissa ole kauheasti järkeä.  Etsimme uskomuksia, joiden  mukaan teemme valintojamme ja mahdollisuuksien mukaan tarvittaessa muutamme niitä, tai yritämme muuttaa. Utö on oiva ympäristö pohtia uskomuksia.  Monilla asioilla on vuosisatainen perinne.  Saaren neljälle kantasuvulle 1700-luku on kuin eilinen päivä.  Huominen taas on avoin ja tuntematon, kun armeijaa ei enää ole ja luotsilaitostakaan ei välttämättä tarvita ikuisesti.  Huomaan pohtivani usein miksi joku tekee jotain tai miksi minä teen jotain...tai miksi Teuvo tekee jotain.  Hän on kuullut miksi-kysymykseni usein!

Nyt on ollut aikaa kysellä, kun lapset ovat olleet tiistaista lähtien koulussa Turussa.  Heillä on ollut todella mielenkiintoinen viikko.  Luulen, että he haluavat kertoa siitä itse.  Teuvo lähti tänä aamuna Tuomasta ja Hannaa vastaan ja hän vie heidät Nummelaan soittotunneille.  He tulevat kotiin huomenna.  Taneli tulee tänään iltalaivalla Olivian ja minun seuraksi.

Talitintit ovat löytäneet lintulautamme

255710.jpg