Utön laiturissa on talven ajan ollut kiinnitettynä alla olevassa kuvassa näkyvä merikelpoinen vene, Fiskari 34. Vene on tuotu tänne Jurmosta, jossa sen omisti aikanaan "Jurmon keisari" Per Mattson.

456553.jpg

 Per asui vuosia ajoittain ainoana asukkaana Jurmossa läpi vuoden. Muistan omilta purjehdusreissuiltani 1980-ja 90-luivuilta Perin Jurmon satamassa myymässä savustettuja kampeloita. Oma vaikutelmani keisarista oli, että hän oli täysin "läsnä"  Jurmon karussa ympäristössä. Tietyllä tavalla hänessä oli paljon luonnonlapsen olemusta. Muistan kerran, kun olin purjehtimassa jossakin Saaristomerellä, niin eräs hollantilainen venekunta kyseli mistäpäin Per Mattson löytyy. Niin tunnettu Jurmon keisari oli.

Per lienee elänyt pääosin kalastuksella ja myöhemmin myös mökkivuokrauksella.Per sai halvauksen 90-luvulla. Sitkeästi hän asui Jurmossa ja viime vuosinaan hän liikkui pyörätuolissa. Keisari kuoli vuonna 2002 ja hänet on haudattu Jurmon  hautausmaalle.

P.S. Sirkku mainitsi eilisessä blogissaan suuresta haahkaparvesta. Satuin eilen näkemään parven tulon etelästä. Eräs lintubongari laski, että parvessa oli yli tuhat lintua. Kävin aamulla katsomassa lintuja, jotka edelleen ovat Utön eteläkärjen aallokossa. Vaikuttava näky.