Siihen nähden, ettei Utössä pitäisi tilastojen mukaan olla lainkaan hellepäiviä täällä on ollut ihmeellisen lämmintä.  Olisi mielenkiintoista nähdä se mahdollinen hellepäivä!  Joku veneilijä kertoi, että varjossa mittari oli näyttänyt yli 30 astetta.  Meillä mittarit lojuvat jossain nurkassa, kun talonmaalaustalkoot odottavat vielä päätöstään.

Teuvo on ollut muutaman päivän mantereella hoitamassa äitinsä kuolemaan liittyviä asioita.  Ennen kuin hän lähti kävimme moottoriveneellä saarella, jonka rantaan virolainen proomu on ajautunut.  Ristimme saaren Hylkysaareksi.  Ruostunut proomun puolikas synkisti muuten niin kaunista maisemaa.  Saari on noin puolen tunnin venematkan päässä Utöstä.  On tuullut tosi hiljaisesti monta päivää ja niinpä tuollaiset venematkat ovat olleet mahdollisia.  Saarelaiset ovat kertoneet paljon muitakin tutustumisen arvoisia kohteita.

Meillähän ei itse asiassa ole moottoria lainkaan soutuveneeseemme, mutta saimme sellaisen lainaksi ystäväperheeltämme, jotka viettivät satamassa muutaman yön.  Kun he aikoivat lähteä, heidän kissansa karkasi veneestä ja vietti pari yötä tutustuen saareemme.  Jotkut kissat ovat olleet kateissa kuukaudenkin, joten varauduimme hoitamaan ja ruokkimaan kissaa, mutta onneksi se löytyi.  Vierailu pitkittyi, mutta lapsilla oli seuraa toisistaan ja me aikuisetkin ehdimme tutustua paremmin.  Olen joskus haaveillut, että kotiini olisi lasten ystävienkin helppo tulla ja nyt se on toteutunut täällä Utössä.  Parhaillaankin Tuomaksella on vieraana luotsikutterikuskin poika.

Verkoilla on kalastettu ahkerasti.  Paikalliset ovat sanoneet, ettei kampeloita oikein enää saa, koska ne ovat uineet syvemmälle etsimään kylmempää vettä.  Me emme tienneet sitä, vaan saimme ruhtinaalliset 74 kampelaa.  Niitä sitten savustimme oikein joukolla vieraidemme kanssa ja saimme syödä herkkua mahan täydeltä. Pojista oli hauskaa käydä saaren tavan mukaisesti heittämässä kalanperkuujätteet rantaan lokeille syötäväksi.  Olivia puolestaan aidosti kauhistui peratessa näkyvää verta.

Helle on jatkunut tänään emmekä ole tehneet juuri muuta kuin syöneet ja käyneet uimassa.  Teuvo on palaamassa takaisin Oulun ja Posion matkaltaan ja olemme soitelleet ahkerasti, jotta Teuvo saisi paikkailtua puutelistaamme.  Lapset puolestaan ovat nauttineet lämpimästä vedestä (= +21 C) ja harrastaneet uimahyppyjä laiturilta veteen ja veneen uimatason kautta takaisin.  Sinilevä on ihmeellisesti pysynyt pois Utön rannoilta.  Heti satamalahden ulkopuolella levää esiintyy runsaasti, mutta satamassa levää näkyi ainoastaan yhtenä päivänä.  Silloinkin vähäinen tuuli hajotti levän lähes saman tien. Jos sinilevää ilmestyy esim. Utön pohjoisrannalle, niin yleensä kuulemma etelärannalla sitä ei ole tai päinvastoin.

 

Virolainen proomu saaristomerellä

142462.jpg

 

Tarvittiin iso sanko, jotta saatiin kaikki 74 kampelaa mahtumaan!

143179.jpg

Kampelan perkuu kauhistuttaa...

143175.jpg

 

Yhdeksän lasta tietokoneen ääressä katsomassa DVD:tä

143868.jpg

 

Olivia asettuu poseeraamaan heti, kun kamera näkyy

142464.jpg

 

Uimahyppy laiturilta

145172.jpg

Veneen kannella kuivattelemassa

145170.jpg